Főnököm. Utazótársam. Gasztrokritikusom. Edzőpartnerem. Alvásterapeutám. Kisfiam.

Marci és más

Marci és más

10+1 dolog, amit imádok a kétévesemben

Mindennapok Marcival

2019. március 07. - Finy Krisztina

Dübörög a dackorszak, és néha nagyon nehéz napjaink vannak. Hiszek benne, hogy egy kétévesnek még főleg az anyja mellett van a helye, de ettől a meggyőződéstől még nem lesz könnyebb vagy pihentetőbb, hogy lassan két és fél éve Marciról szól az életünk. Szóval összegyűjtöttem azokat a szeretnivaló tényeket,  amiket bármilyen nehéz helyzetben fel tudok idézni - mert mindig mosolyt csalnak az arcomra.

1. Gondoskodó

A pöttöm kétéves legalább annyit törődik velünk, mint amennyit mi vele. Számon tartja, hogy ki mit szeret a családban. Pontosan tudja, ki hogy issza a kávét vagy hogy szereti-e az erős paprikát. A nagyobbakat áhítattal lesi, a kisebbeket szeretettel rajongja körül.

2. Van humora 

Olyan dolgokon tud percekig kacagni... hogy az tökéletes humorérzékre utal. Pontosan tudja, mikor abszurd egy szituáció és gátlástalanul kiröhög mindenkit, ha úgy adódik. Sokszor elég nevetést hallania az utcán, és már jóízűen hahotázik ő is. Szóval vicces.

3. Délutáni alvás

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem nagy szükségem van arra a pár órára napközben, amit a búgócsiga gyerekem alvással tölt. Egy rövid időre, ami csak az enyém. Néha nagyon rosszul használom ki, mert végig takarítok vagy csak nézek magam elé és csokit eszem ábrándozom, de az esetek többségében azért sikerül feltöltődni és rákészülni a következő műszakra.

4. A hiszti nem tart örökké! (csak győzd kivárni)

Ó, az a bizonyos dackorszak. Nyilvánvalóan szükség van rá a személyisége fejlődéséhez. Nyilvánvalóan véget ér egyszer, és nevetve gondolunk majd vissza a földön fekvős hisztikre. (Ha.Ha.) De addig csak az vigasztal, kezemben a rángatózó gyerekkel és a kismotorral, vállamon a négy kiló nyers hússal, hogy szerencsére nem a nap 24 óráját töltjük így... Mindenesetre a nagy kiborulások után irtózatosan tudom szeretni. Abszolút ki van ez találva, hogy egy anya se tudjon fél percél tovább haragudni a gyerekére. Nem ér!

5. Olvas, táncol és zenél

Ha azt kérem tőle, válasszon egy könyvet, lelkesen üget a polc felé, hogy aztán elégedetten kuporodjon az ölembe a kiszemelt olvasmánnyal. Másik kedvenc tevékenységünk mostanában a rockzene és a tánc. Nem elég, hogy gitározik és dobol, olyan elképesztő figurákat tud mutatni, mintha a fél életét a táncparketten töltötte volna. És szerencsére egyáltalán nem tartja cikinek, ha beszállok a buliba.

6. Tökéletesen tisztában van a nemekkel

A szobatisztaságtól még messze van, mégis pontosan tudja, hogy ki milyen nemű a családban és hogy melyik testrészét használja pisiléskor. Természetes érdeklődés ez a részéről, ami sokszor a mellékhelyiségbe is utánunk vonzza. Ilyenkor az ember persze bosszankodik, hogy még ott sem lehet egyedül, de aztán óhatatlanul felülkerekedik rajta a tehetetlenség és a vidámság, hogy a kétévese a mosdóba is lelkesen követi. És az még jobbik eset, ha nem akar segíteni, csak kommentál.

baby_elephant.jpgFotó: Pixabay

7. Utánoz

Hogy miért szeret a gyerekem főzni és takarítani? Miért imád kávét főzni? Miért szerel meg mindent? A válasz egyszerű: muszáj minket utánoznia. Így lehet egy személyben barkácsmester és háziasszony, pincér és fodrász, villanyszerelő és sminkes. Egy biztos: sosem létezett lelkesebb segítség a kétévesnél, akinek megengedjük, hogy részt vegyen a ház körüli munkákban.

8. Be nem áll a szája

Marci beszélget. Annyira vártam ezt az időszakot! Elképesztő, hogy szinte naponta tanul egy új szót. Már el tudja mondani, ha valamit szeretne, ha fáj neki valahol. Állatokat utánoz és kérdéseket tesz fel. Sőt, már magában is szuperül elcseveg. Én meg csak ámulok, hogy szinte percek alatt változott nyálbuborékot fújó csecsemőből két lábon járó értelmező szótárrá.

9. Már csak fél foga van hátra

Nagyon megküzdünk a fogakkal. Négyesével jönnek. Lázzal járnak. Mindannyian kész vagyunk tőlük. Tulajdonképpen nem is értem, a felnőttek hogy felejthetik el a fognövesztést. A jó hír az, hogy hamarosan vége szakad az éjszakai ördögűzős jeleneteknek, mert ha minden jól megy, az utolsó fogacska bújik ki a napokban. Ójeeeee!

10. Kakaó mindenek felett

Tizennégy hónaposan kezdett kakaózni, és azóta minden nap kétszer hódol ezen szenvedélyének. Fő szabály: kakaót kihagyni nem szabad. Bárhol vagyunk, bármilyenek a körülmények, kakaó van reggel és este. Ha a kakaó jó, minden jó. A kakaó szent és sérthetetlen. 

+1 Szopi helyett simogatás

Bár az anyatejet simán felváltotta a kakaó, a jól megszokott összebújást még nagyon igényli. Ehhez meg is van az új kapocs köztünk: a hajamat simogatja. Nincs az a rémálom, amiből felébredve ne nyugtatná meg, ha odateszem az arcom az övé mellé, és átölelheti a fejemet. Mert végső soron, hiába öntudatos és zseniális kétéves, ő még mindig az én kisbabám. 

süti beállítások módosítása