Főnököm. Utazótársam. Gasztrokritikusom. Edzőpartnerem. Alvásterapeutám. Kisfiam.

Marci és más

Marci és más

Miért sportolj a baba mellett is?

2018. április 26. - Finy Krisztina

Ki ne szeretné visszanyerni az alakját, miután megszületett a gyereke? Szülés után hirtelen minden a feje tetejére áll: egyrészt iszonyatosan boldog vagy, másrészt viszont tombolnak a hormonok és rengeteget éjszakázol. Később, ha már kezdesz belejönni a feladatokba, teljesen érthető, hogy igényed van a mozgásra. Nagyon fontos, hogy a kisbabád, a családod és a lelked mellett a testeddel is törődj. Hidd el, hálás lesz érte.


Mikor a baba megszületik, mindkettőtöknek szüksége van arra a bizonyos hat hétre, amit gyermekágyi időszaknak neveznek. Ez lehet több is, hiszen nem vagyunk egyformák. Ez a pár hét arról szól, hogy felépülj a szülés és a terhesség után, és hogy összeszokjatok a babával. Élvezd ki és pihenj sokat! Semmit sem szabad elkapkodni.

alley-1582731_960_720.jpgFotó: Pixabay

Sétálj! A jó hír az, hogy a babák hihetetlenül jókat tudnak aludni a friss levegőn, séta közben. Együtt vagytok, a szabadban vagytok, baba pihen, anya mozog - ideális időtöltés mindkettőtöknek.

A szülés utáni pár hétben az is valóságos felüdülés lehet, ha néha egy rövid időre el tudsz szakadni az imádnivaló újszülöttedtől, és kinyújtoztatod kicsit szoptatásban és büfiztetésben elgémberedett tagjaidat. Hidd el, másképp fogsz lépkedni, mintha a babakocsit tolnád nagy óvatosan. Megismerkedsz az új testeddel, boldogan bámulod a lábaidat, amiket már nem takar el hatalmas pocak. Ha még nem férsz bele a régi nadrágodba, akkor se keseredj el: a testednek időre van szüksége. Időre és mozgásra. És persze új nadrágokra, ha csak átmenetileg is, szóval van okod a vásárlásra. 

Ha az orvos is rábólint és persze te is úgy érzed, hogy készen állsz, akkor szép fokozatosan megint elkezdheted a sportolást. Nem mindegy, hogy császárral szültél-e vagy sem, mint ahogy az sem, hogy  veszélyeztetett terhességen vagy túl, vagy még az utolsó nap is kismamatornán pihegtél nagy boldogan.

Fontos, hogy egészségesen étkezz, hiszen már nem csak magadról gondoskodsz, egy kisbabát is táplálnod kell. Azon kívül éjszakánként jó eséllyel sokkal kevesebbet tudsz aludni, ezért eleinte fáradtabb és törékenyebb leszel. Ha szoptatsz, akkor valószínűleg könnyebben szabadulsz meg a plusz kilóktól, de nincsenek kőbe vésett szabályok. Viszont hiába olvadnak le könnyen a plusz kilók: az izmaidat akkor is emlékeztetned és dolgoztatnod kell, hogy újra formába lendülj. 

trainingwithbaby.jpgFotó: IAIM Canada

Eltelik pár hónap. Ha van odaadó nagyszülő, jófej párod, esetleg klassz bébiszittered, akire rá tudod bízni a picit, akár edzőterembe is eljuthatsz. Ennek megvan az az előnye, hogy szakember foglalkozik veled, odafigyel a szétnyílt hasizomra (persze ha van olyanod). Fontos, hogy egyedül se rutinból csinálj hasizomerősítő gyakorlatokat - bár nagyon adná magát, hogy egyből a hasadat szeretnéd kockásra gyúrni - előbb azért tájékozódj.

Ha nincs segítséged, akkor elmehettek a picivel baba-mama tornára is. Mondókákkal, énekekkel és a babamasszázzsal is megismerkedhettek, arról nem beszélve, hogy körül vagytok véve ugyanolyan fáradt anyukákkal és hasonlóan pici babákkal, ami nagyon sokat tud adni lelkileg. 

Adja magát a futás, sok anyuka választja ezt a mozgásformát. Ingyen van, nem kell utazni, közös öltözőt használni. A futás az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy szép és feszes legyen az izomzatod, emellett nagyon jó a szívnek és a tüdőnek is. Már tíz perc után is érezni fogod a boldogsághormonok gyülekezőjét és az izmaid elégedettségét. A terhesség és szülés miatt viszont megváltozik a gerinced és a medencéd, ezért hihetetlenül fontos, hogy csak fokozatosan terheld magad. Kezdetben szigorúan séta, majd pár hét múlva jöhet a kocogás, lassú futás. Ha korábban is futottál, valószínűleg könnyebben rázódsz majd vissza. Ha nincs senki, aki ilyenkor segítsen neked, akár a babával is futhatsz. A futóbabakocsi nem olcsó mulatság, de kétségtelenül szuper találmány. 

running.jpgFotó: Independent

A sport egyfajta énidőt jelent. Aktív pihenés, kikapcsolódás a pelenkázótáska tartalmát mantrázó agyadnak. Végre kiszakadsz az etetés-pelenkázás-altatás körforgásból. Van időd elmélázni, és amíg a test dolgozik, a szellem is felfrissül. Fontos, hogy jól érezd magad a bőrödben. Szültél egy gyereket, véghez vitted a legnagyobb csodát, amire egy nő képes. A tündéri kisbabád mellett észrevétlenül is csodaszép "babacipelő bicepszeket" növesztesz (ez jó!) és rengeteget hajolgatsz, emelgetsz, görnyedsz (ez szükséges, de egyáltalán nem tesz jót). Ha időt szánsz a sportra, akkor a tested újra formába lendül, ami egyértelműen jó hatással van az önbecsülésedre. És mint tudjuk: boldog mama = boldog baba.

Végül, de nem utolsó sorban: ha szeretnél még gyereket, nem árt időben felkészülnöd a következő várandósságra. Az első terhességem alatt komoly leckét kaptam arról, hogy amit eltervezek, az jó eséllyel teljesen másképp alakul... Adjuk hát meg az esélyt magunknak, hogy bárhogy alakuljon is a következő, kiegyensúlyozottan és fitten vágunk bele újra ebbe a fantasztikus kalandba.

 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot és oszd meg másokkal is!

Facebook

Instagram

süti beállítások módosítása