Főnököm. Utazótársam. Gasztrokritikusom. Edzőpartnerem. Alvásterapeutám. Kisfiam.

Marci és más

Marci és más

Hová tűnik az alvásidő?

2018. május 17. - Finy Krisztina

Hová tűnik az a sok idő, amit a gyerek alvással tölt? Valószínűleg ugyanoda, ahova a fél pár zoknik a mosásból. Tudjuk, hogy nem tűnhettek el nyomtalanul, mégsem tudjuk megmondani, mi lett velük. A kisgyerekes anyukákról úgy gondolják, hogy ha otthon vannak a picivel, akkor mindenre rengeteg idejük van. Nagyon szép lenne, ha így lenne! Az anyaság viszont nem csak játék és mese és alvásidő, avagy mi van a főállású anyukák rejtélyes hétköznapjai mögött?

img_3844.JPG

Gyorsan felvázolom a gyerek első három évének "alvásgörbéjét".

Újszülött

Főszabály: ha a baba alszik, anya is alszik. Az éjszakai etetések és a nappali ringatások nagyon igénybe tudják venni az embert, főleg ha a saját teste is éppen azzal van elfoglalva, hogy regenerálódjon a szülés után. Esetleg lop magának egy-két illatos percet a fürdőben, eszik egy falatot, mindezt olyan gyorsan és csöndben, hogy szinte észre sem lehet venni. Persze ugyanilyen csöndben intézi el a házimunkát is. Aztán gyönyörködik az alvó babában, és ha már ott van, rendesen bele is feledkezik a békésen szuszogó kis csodába. Soha vissza nem térő percek ezek, édes megkoronázása annak a bizonyos kilenc hónapnak.

Csecsemő

Ilyenkor (optimális esetben) már csöndesebben telnek az éjszakák, anya is kezdi visszakapni a régi önmagát. Már nem dől le, ha a baba alszik, inkább próbálja rendbe tenni a lakást, főzni és takarítani, újra felvenni a fonalat a barátokkal. Aztán a hozzátáplálással a napirend kialakulása is befejeződik, a legtöbb gyermek ebben a korban már csak kétszer alszik egy nap. Viszont ahogy kinyílik a világ, egyre nehezebb "kisbabaként" kezelni a külső ingerekre folyamatosan válaszoló csecsemőt, aki sokszor csak a friss levegőn tud elaludni. A séta közbeni alvásnak megvan az az előnye, hogy anya is mozog, de ilyenkor ő maga is hozzá van nőve a babakocsihoz arra a pár órára.

Totyogó

Sok gyermek még ebben az időszakban sem alussza át az éjszakát, így továbbra is (már több, mint egy éve!) próbára teszi édesanyja szervezetét, aki ugyan már hozzászokott a folyamatos alváshiányhoz, de inkább tűnik valamiféle boldog zombinak, mint kisimult anyukának. A nappali alvások száma kettőről egyre csökken, így anya "szabad" óráinak száma is kevesebb lesz, az igénybevétel viszont megnő: a totyogó folyamatos figyelmet és nagyon jó fizikumot igényel. Anya egyszerre pompás szakács, fantasztikus mesélő, felkészült mentőápoló, barkácsoló ezermester, profi zenész, leigazolt sportoló, képzett pszichológus. 

És amikor a gyerek végre alszik, bizony előfordul hogy anya leül a fotelbe és nem csinál semmit

Sokszor jártam úgy, hogy alvásidőben egyszerűen belefeledkeztem gondolataimba. Ha az embernek éppen nincsenek konkrét tervei (gyorsan felmosom a konyhát, elolvasok egy fejezetet, kitakarítom a fürdőt, megfőzöm az ebédet, megnézem a sorozatomat) akkor néha csak azt veszi észre, hogy már fel is kelt a gyerek, és ő még semmit sem csinált. Vagyis, ez nem teljesen igaz, mert egy anyának is szüksége van néha arra, hogy csak bambuljon.

Mielőtt anyává válunk, rengeteg szabadidőnk van. Hiába van tele a naptárunk, sokkal egyszerűbb a dolgunk, mert nem kell folyamatosan alkalmazkodni vagy újratervezni. Van idő a sportra, a szerelemre, van idő nézelődni, olvasni munkába menet, nézegetni magunkat a tükörben reggelente, este feltenni egy arcpakolást, kifesteni a körmünket vagy csak egyszerűen terveket szőni. Hihetetlen, de én néha még unatkoztam is...

Anyaként, ha éppen nem azon pörög az agyam, hogy mi legyen a menü, merre menjünk sétálni, hány darab pelenka maradt még a csomagban, milyen koszos ez az ablak már megint, mikor kérjek időpontot a gyerekorvoshoz státuszra, lemondtam-e a babaúszást, vajon meddig lesz még jó ez a body a gyerekre... akkor a folyamatos zsongást próbálom lecsendesíteni a fejemben. És ha végre sikerült, akkor sokszor megrohan az érzés: valamit elfelejtek, biztos el akartam még intézni ezt-azt.

Szóval ajándék minden egyes pillanat, amikor ki tudok kapcsolni. Nagy szükségem van rá. Nem csak nekem, hanem a családnak is: megérdemlik, hogy az állandó pörgés ellenére is kiegyensúlyozott feleség és boldog anyuka legyen az életükben.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot és oszd meg másokkal is!

süti beállítások módosítása