Főnököm. Utazótársam. Gasztrokritikusom. Edzőpartnerem. Alvásterapeutám. Kisfiam.

Marci és más

Marci és más

Ügyfélkaput minden kismamának!

Sorban állás helyett otthonról

2019. február 04. - Finy Krisztina

Kezeket fel, ki szeret órákig sorban állni és túlzsúfolt ügyfélszolgálatokon intézni az ügyeit? Mióta 0-24-ben anyuka vagyok, még kevésbé tudom elképzelni, hogy az internet helyett ezt válasszam. A közvetlen környezetemben viszont még mindig sokan részesítik előnyben a papíralapú ügyintézést. Nem ismerik az Ügyfélkaput, nem bíznak benne, vagy csak egyszerűen megszokták a papírozást?

ugyfelkapu.jpegFotó: magyarorszag.hu

A minap a munkahelyemen jártam, és a (valójában szupertájékozott és nagyon kedves) HR-es azt találta mondani, hogy a GYES-t Kormányablakban tudom igényelni. Emlékeztem rá, hogy két évvel korábban már a GYED-et is online intéztem, ezért vártam a folytatást: "... és Ügyfélkapun" -  de hiába.

A sztori annyiból érdekes, hogy jól mutatja, mennyire nincs meg a köztudatban az Ügyfélkapu használata, legalábbis ami a kismamákat illeti. Ami azért is nonszensz, mert nem egy újonnan bevezetett szolgáltatásról van szó, és mert egyébként a fél életünk online zajlik.

Ügyfélkapu segítségével több, mint tíz éve tudjuk otthonról intézni a hivatalos ügyeket, többek között az adóbevallással, a gépjárművel, a TAJ szolgáltatásokkal, személyi okmányokkal, vagy akár a nyugdíjjal kapcsolatos teendőinket.

Jelenleg az anyasági támogatást, a GYES-t és a családi pótlékot is van lehetőség Ügyfélkapun keresztül, otthonról megigényelni. Lányok, éljünk ezzel a szuper találmánnyal! Van nekünk éppen elég dolgunk a kicsik mellett, ne cipeljük be őket a kormányhivatalba, ahelyett hogy a játszótéren vagy otthon mókáznánk velük. És akkor az állandóan újratermelődő szennyesről és mosogatnivalóról még nem is beszéltünk...

Tipp: mielőtt megszületik a baba, célszerű Ügyfélkaput csináltatni. Az első gyerek előtt mindenki azt mondja, hogy "most pihend ki magad, amíg nem született meg a kicsi". Jó vicc, aki ilyen bölcs, az vagy nem volt még terhes, vagy már elfelejtette, milyen is az... Higgyétek el, nagy pocakkal Ügyfélkaput létrehozni egyszerűbb és nagyon megéri.

Az igénylés menete dióhéjban: A folyamatot interneten is el lehet indítani, a végén azonban el kell zarándokolnunk egy okmányirodába, vagy kormányablakba, vagy NAV ügyfelszolgálatra, hogy személyesen (aláírásunkkal, igazolványainkkal) is megerősítsük az igénylésünket. Aki rendelkezik e-személyivel (2016-os vagy újabb személyi igazolvánnyal), annak még ennyit sem kell tennie, kényelmesen befejezheti a folyamatot otthonról.

 

kepernyofoto_2018-12-10_14_03_47.pngFotó: magyarorszag.hu 

A gyermekekre vonatkozó juttatások igénylő dokumentumait a Magyar Államkincstár E-ügyfél oldalán tudjuk benyújtani - ügyfélkapus azonosítás után. Lehetőségünk van így intézni a GYES igénylést, a családi pótlékot és az anyasági támogatást is. A CSED-et és a GYED-et sajnos továbbra is csak a foglalkoztatónál lehet igényelni.

 

kepernyofoto_2019-01-30_14_59_08.png

Fotó: MÁK 

Legfrisebb tapasztalatom, GYES témakörben: a délutáni alvásidőben leadtam az igénylést a MÁK oldalán, és a határozatot három nap múlva le tudtam tölteni. A kisgyerekes anyukák minden bizonnyal tudják, mit éreztem: olyan sikerélményem volt, mintha legalábbis a Nobel-díjat ítélték volna ide. Mindezt fakanállal a kezemben, mobilról.

Használjátok bátran az Ügyfélkaput és éljetek a lehetőséggel, hogy felesleges sorban állás nélkül juthattok hozzá a titeket megillető juttatásokhoz!
 

A MÁK internetes elérhetősége: https://eugyfel.allamkincstar.gov.hu

 Az ügyfélkapu internetes elérhetősége: https://ugyfelkapu.magyarorszag.hu

 

Ha tetszett a bejegyzés, és szívesen olvasnál még hasonlóakat,

kövesd a Marci és más blogot facebookon is!

süti beállítások módosítása