Főnököm. Utazótársam. Gasztrokritikusom. Edzőpartnerem. Alvásterapeutám. Kisfiam.

Marci és más

Marci és más

Színes és illatos - újabb Fábián Janka könyvet öltöztet át a Libri

Marci és a könyvjelző

2018. március 08. - Finy Krisztina

Abból az alkalomból, hogy holnap Fábián Janka újabb régi regénye jelenik meg a Librinél csodaszép új köntösben, szeretném meghozni a kedveteket ezekhez a fantasztikus könyvekhez. Mióta Marci megszületett és csak erősen limitált idő áll rendelkezésemre olvasni, még inkább ki vagyok éhezve a jó dolgokra, és az elmúlt pár hónapban teljesen magukkal ragadtak az Utolsó boszorkány történetei, valamint a Lotti könyvek.

unnamed1.jpg     unnamed2.jpg

 Fotó: Libri/ Ulpius

Mikor az egyetemen tanultuk, hogy mennyire fontos egy könyv borítója és milyen sokat jelent az első benyomás, még fogalmam sem volt, hogy ez mennyire igaz. Aztán amikor megkaptam a férjemtől az első Fábián Janka könyvemet... megértettem mindent. Korábban azt hittem, hogy könyvrajongóként nem foghat ki rajtam egy olyan apróság, mint hogy nem tetszik egy borító. Nagyot tévedtem. 

Fábián Janka könyvei mellett rengetegszer elmehettem akár az Ulpiusban, akár más könyvesboltokban, mégse éreztem soha késztetést, hogy beleolvassak. A téma nagyon adta volna magát, hiszen lebilincselő női sorsokról van szó, tele romantikával és történelemmel, izgalmas-finoman beleszőtt gyógyítói szálakkal. Szóval egyáltalán nem arról van szó, hogy az én érdeklődésem változott volna meg ennyire az elmúlt évek alatt.

Ezeket a Libri által kiadott könyveket viszont annyira jó kézbe venni, gyönyörű pasztelszíneikkel, keménytáblás borítójukkal szinte életre kelnek a kezedben, még az illatukat is érzed. A "lányos" borító senkit ne tévesszen meg - belül, a lapokon nemzedékek sorsa, történelmi háborúk, családi tragédiák és mindent elsöprő szerelmek rejtőznek. Nagyon szeretem, hogy könyvjelző is van bennük, mert amellett hogy praktikus, tökéletesen passzol a stílushoz. Marci szintén rajongó, hosszú percekig tud matatni ezekkel a könyvjelzőkkel.

Fábián Janka - aki nagymamája tiszteletére vette fel ezt az írói nevet - az írás mellett angol-francia nyelvtanárként, fordítóként tevékenykedik, első diplomáját angol-történelem szakon szerezte. Először saját maga adatta ki a könyveket, a második kiadások az Ulpius-ház Kiadónál jelentek meg. Ekkor már nagyon népszerűek voltak a regények. 

Valahogy úgy tudom őt elképzelni, mint a saját tanáromat, aki egyszerűen lenyűgözött minket a történelem iránti szeretetével, beleléséével és rögtönzött rajzaival. Nem csak ismereteket adott át, hanem megelevenítette az adott kort. Nála a hősök valódi hősök voltak, a csaták vérremenőek és kegyetlenek, a pikáns szerelmi történetek és családi konfliktusok pedig a történelem szerves velejárói. Nem évszámokat és tényeket magoltunk, hanem legendákat éltünk át vele.

Fábián Janka a regényeiben adja át azt a szintű történelmi tudást, tényeket és háttérinformációkat, amitől olvasás közben egy pillanat alatt megszűnik a külvilág. Olyan, mintha ott lennék Mária Terézia jól lehűtött dolgozószobájában, ahol még a jeges italok ízét is érzem a számban, vagy az első világháború isonzói csatamezőin, orromban a nem szűnő hullaszaggal, és teljesen megértem a csont és bőr katonákat, akik csak nagy nehezen szánják rá magukat újra az evésre... Varázslatos, kegyetlen, történelem.

Az írónő emellett nagy mestere a családi sorsoknak, az erős női karakterek megformálásának. Sárosi Felícia és Sziklay Ella nem csak nagy túlélők, hanem generációjuk példaképei, akik kitartóan harcolnak a negatív sztereotípiák és elavult nézetek ellen. Egyiküknek sincs könnyű dolga. Szinte teljesen mindegy, hogy  egy nő "boszorkányként", vagy diplomás orvosként próbál segíteni a betegeken. Nem számít az se, hogy melyik évszázadban járunk, ugyanolyan keményen kell küzdeniük azért, hogy elismerjék, vagy éppen ne hurcolják meg őket mindazért a jóért, amit tesznek.

Fábián Jankát olvasni olyan, mintha kalandfilmet vetítenének eléd: miközben szerethető és esendő karakterek családi életét követed nyomon, együtt nevetsz és sírsz velük, észrevételenül is részese leszel a történelemnek és annak az elképesztő háttértudásnak, ami ott rejtőzik minden egyes regényében. Mindenkinek jó szívvel ajánlom!

Fotó: Libri

süti beállítások módosítása