Főnököm. Utazótársam. Gasztrokritikusom. Edzőpartnerem. Alvásterapeutám. Kisfiam.

Marci és más

Marci és más

Túlélőkalauz az Ikeához

Minden elszánt hobbi lakberendezőnek

2018. december 12. - Finy Krisztina

Az elmúlt évünk azzal telt, hogy végigmenedzseltük egy ház felépítését és berendezését. Mint a legtöbb családban, nálunk is a klasszikus módon oszlottak meg a feladatok: apa a vállalkozókkal és a munkásokkal üvöltözött tárgyalt, Marci meg én katalógusokat bújtunk, játszóház helyett pedig az Ikeába jártunk - amiről kiderült, hogy legalább olyan jó buli, és még fizetnünk sem kellett érte... 

Két okból esett a választás a svéd bútorokra: egyrészt szeretjük a skandináv stílust, másrészt a budapesti Ikea nagyon közel volt az akkori lakásunkhoz, így az utazgatással nem kellett sok időt tölteni. Éppen eleget ingáztunk a lakásunk és az épülő ház között... Embert próbáló időszak volt, de most, hogy majdnem minden a helyén van már, a végeredménnyel nagyon elégedett vagyok. 

Bevásárlólista

A leghasznosabb dolog azoknak, akik nagy tételben vásárolnak az Ikeából. Az Ikea oldalán létrehozott lista folyamatosan mutatja a megvásárolni kívánt termékek elérhetőséget az általunk választott áruházban, így tisztában lehetünk vele, hogy érdemes-e elindulni vásárolni, vagy inkább másik áruházat/ napot válasszunk. 

Sok mindennel jártunk úgy, hogy egy konkrét időpontban lett volna szükségünk rájuk, amikor a ház már abban a fázisban volt, hogy el tudtuk helyezni.  A lista segített összehangolni az Ikea raktárkészletét a mi igényeinkkel.

Van lehetőség különböző bevásárlólistákat készíteni, így akár minden helyiséghez létrehozhatunk egy újat, amit aztán rendszerezhetünk dátum, súly vagy lelőhely szerint. Zse-ni-á-lis.

SMS értesítés

A kedvenc szolgáltatásom. Ha valami nem kapható az adott áruházban, a honlapon kérhetünk SMS értesítést. Sajnos nem mindenből tartanak folyamatosan raktáron, és olyan termékek is vannak, amikből mindig csak egy kevés érkezik és pár nap alatt elkapkodják.

Így jártunk például az elszívónkkal, aminek nagyjából annyira örültem mikor végre újra lehetett kapni, mintha valami egzotikus állatról vagy egyedi antik bútorról lett volna szó. Reggel pittyogott a telefonom és az elszívó  (apának hála) estére már az új házban várta, hogy beszereljük.

Az SMS szövegéért pedig plusz pont is jár az Ikeának: "Üzenet az IKEA BUDAPEST áruházból! Jó hírünk van! XY újra kapható". Hát nem eszméletlenül cuki?!

Online tervező

Elsősorban a konyhákhoz és gardróbokhoz, de tulajdonképpen az összes többi helyiséghez lehet használni. Hátránya: sokszor nem működik és mellékhatásként hajtépést okozhat. Előnye: a tervekhez bárhonnan hozzáférhetsz, ahol van internet vagy akár az áruházban is használhatod, amit aztán ingyen kinyomtathatsz.

Tipp: szánjuk rá az időt, hogy megismerkedjünk a programmal, mert pár nap alatt lehetetlen megtanulni kezelni.

Személyes tanácsadás

Mikor kész voltunk az online tervezéssel, átnézettük az Ikeában egy szakemberrel. Mindig azt hittem, hogy már nagyon tuti, de aztán hónapokig alakítgattuk, mire elérte végleges formáját.

Több áruházban, több alkalommal téptünk sorszámot és faggattuk ki a konyha részlegen dolgozókat, akik egyrészt azonnal kiszúrták és javították a hibákat, másrészt nagyon sok praktikus tanáccsal láttak el minket.

Hiába, az átlagember körülbelül húszévente tervez konyhát, ők viszont legalább napi huszat terveznek meg vagy néznek át. Ez a szolgáltatás ingyenes, ha az elejétől a végéig velük tervezteted meg, akkor viszont pénzbe kerül.

funny-ikea-jokes-tweets-memes-tumblr-posts-100-58d22a81e756b_700.jpgFotó: Bored Panda

Ikea Family

Egy szó: akciók. Minden hónapban és minden áruházban más-más termékekhez lehet olcsóbban hozzájutni. Rengeteget spóroltunk azzal, hogy folyamatosan követtem az aktuális ajánlatokat itt: www.ikea-family.hu

A Family kártyával az összes nyugtádat megtalálod egy helyen és pontosan tudod követni a kiadásaidat. Nálunk ennek leginkább apa örül, aki számomra érthetetlen és rendkívül szoros szimbiózisban él az excel táblákkal (és mindennel, ami hasonlít rájuk).

Apró öröm a huszonegyedik században: a Family kártyát személyes adataid megadása után egyből ki tudod nyomtatni az áruházban, nem kell a postásra várni.

Ha mégsem kell

Ha esetleg meggondolod magad, 365 napig visszaviheted a (nem használt) termékeket az Ikeába, ahol ajándékkártyára töltik az összeget. Nálunk egy hirtelen felindulásból vásárolt fürdőszobai lámpa és elszámolt függönykarnis miatt jött jól ez a lehetőség. 

Kiszállítás és összeszerelés

Nagy előnye az ikeás konyháknak, hogy ha szeretnéd, megrendelés után egy héten belül kiszállítják. Nem olcsó, de mindenképpen megéri, ha nagyobb konyhát választottál. Ha igényt tartasz rá, persze össze is szerelik, de arra sokkal többet kell várni és nagyon borsos árat kérnek.

Mi úgy döntöttünk, hogy inkább összeszereljük magunk és abból a pénzből amit erre költöttünk volna, inkább gardróbot veszünk. Nem mondom, hogy könnyű volt (hozzáteszem: nem én szereltem), de nagyon jó emlék az egész családnak.

Online vásárlás

Idén nyáron kezdődtt az Ikeában az online értékesítés, amit rendszeresen rendelő, vidéki anyukaként csak üdvözölni tudok. Választhatunk áruházi átvételt vagy kiszállítást, és akár az egész bevásárlólistánkat letudhatjuk így. Egy bizonyos méret alatt mindössze 1500 forintért.

Ha úgy érzed, nincs erőd elindulni és végigbóklászni az Ikeát egy-két apróságért, érdemes élni ezzel a lehetőséggel. És mint tudjuk, egy ház sosem készül el igazán, mindig van mit alakítani vagy csinosítani rajta.

Ha szívesen olvasnál még rólunk, kövesd a Marci és más blogot facebookon és instagramon!

süti beállítások módosítása