Főnököm. Utazótársam. Gasztrokritikusom. Edzőpartnerem. Alvásterapeutám. Kisfiam.

Marci és más

Marci és más

Balatonimádók kézikönyve

Kalas Györgyi: Magyar tengeri gasztrokönyv

2018. június 11. - Finy Krisztina

Hogy mit keres a kezemben - még ha a Balatonról szól is - egy gasztrokönyv? Egy szerencsés véletlen (és szerető testvér) miatt került oda, és ha már így alakult, a sajtos-tejfölös lángoshoz hasonlóan képtelen voltam letenni. 

Nem vagyok tipikus balatoni gyerek, nem töltöttem soha hosszú hónapokat a tónál, nem is lett volna rá lehetőségünk egy nyolcgyerekes családban. Viszont egy régi barátnak hála féléves korom óta minden évben két hetet nyaraltunk Balatonszemesen.

Amióta az eszemet tudom, arra a két hétre vártunk egész évben, talán jobban vártuk mint a mikulást, a karácsonyt, a húsvétot és a szülinapunkat együttvéve. Életem legszebb élményei és legmeghatározóbb emlékei születtek a szeles mólón és a keszegillatú verandán. 

Nekem a kilencvenes évek vége és a kétezres évek eleje még bőven a gyerekkoromat jelentették - amikor étterembe mentünk, az különleges alkalomnak számított  egy-egy családi nyaralás alkalmával is. Az igazság az, hogy akkoriban sajnos nem adott sokkal többet, mint amikor édesanyám készítette az ebédet a gázpalackkal felszerelt balatonszemesi konyhában.

A Balaton öntudatra ébredését és a balatoni gasztronómia nagy lélegzetvételét már felnőttként, a saját családommal tapasztalhattam meg. Jó ideje érezzük, hogy ez a Balaton már nem az a Balaton, hogy valami elindult. A lángos és a hamburger varázsa persze nem szűnt meg, de azt már senki nem mondhatja, hogy a vendéglátósok ma is csak a ropogós pirosra sült német turisták igényeit szeretnék kielégíteni.

Kalas Györgyi gasztrokalauza ebbe a lepkeszerűen megszülető új világba enged betekintést: a szocializmus jóvoltából hosszú évekre bebábozódott Balaton mára egészen elképesztő átalakuláson ment keresztül.

A könyv varázsa elsősorban abban rejlik, hogy írója nem csak (minden bizonnyal pazar) borteraszos vacsorákon van túl, hanem őszinte és reményt ébresztő beszélgetéseken is azokkal az emberekkel, akiknek a képzelőereje és elszántsága segített közelebb hozni a balatoni gasztronómia fogalmát egy színpompás pillangóhoz.

Ahhoz, hogy ezt az örömteli és izgalmas változási folyamatot - akár szenvedélyes rajongóként, akár megrögzött szkeptikusként - megértsük, szükségünk van a könyvben rejlő háttérinformációkra, amiket változatos terepmunka során szerzett az írónő.

kalas_magyar_tengeri_gasztrokonyv_b1.jpgFotó: Jaffa Kiadó

A Kistücsök, a Kővirág, a Káli Art Inn, a Konyhám, a Karolina, a Kishableány, a Kalóz, a Kredenc (vajon honnan ez a sok K betű?) mind olyan nevek, amik megdobogtatják az ember szívét - na és persze rendesen megindítják a nyálelválasztását is. Hamburgertől kezdve hekken (azaz csacsihalon) át a hátszínig minden rendű és rangú ételt kiveséz, strandbüfétől az ötcsillagos étteremig minden konyhát felvonultat előttünk, pont abban a sokszínűségben, ahogy az ma, 2018-ban létezik a Balaton két partján.

A Jaffa Kiadó gondozásában megjelent Magyar tengeri gasztrokönyv egyszerre tanít és szórakoztat: tősgyökeres balatoniakkal és idetelepült újrakezdőkkel, főszezonban és szezonon kívül, északon vagy délen, kettesben vagy gyerekekkel, fürdőnadrágban vagy koktélruhában.

Pont annyira szubjektív, mint amennyire egy meghitt beszélgetés az illatos halászlé vagy a tejfölös túrógombóc fölött, és pont annyi bennfentes értesülést és kiegészítést tartalmaz, mint amennyire mindig is kiváncsiak voltunk, amikor egy igazán jó helyen igazán jó ebédet költöttünk el a Balaton mellett: vajon mi lehet a titok?

Ami mindannyiunkban közös: a magyar tengert, bármi történjen is vele, imádjuk. Imádtuk akkor is, amikor a régi időket megidéző villák helyén csak otromba kockaházak épültek. Imádtuk akkor is, amikor alig volt benne víz és komolyan aggódtunk a sorsáért. Húsz éve, a hűtőtáskából falatozva még álmunkban se gondoltuk volna, hogy egy nap ennyi színvonalas étterem közül választhatunk majd. A balatoni gasztronómia pedig oroszlánrészt vállalt abban, hogy mi megint várakozással telve és büszkén választjuk a Balatont családi nyaralás és hétvégi kiruccanás helyszínéül.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot és oszd meg másokkal is!

süti beállítások módosítása