Főnököm. Utazótársam. Gasztrokritikusom. Edzőpartnerem. Alvásterapeutám. Kisfiam.

Marci és más

Marci és más

10 hasznos tipp, ha étterembe mentek a totyogóval

2018. április 16. - Finy Krisztina

Alig vártad, hogy végre megtanuljon ülni és járni, aztán azon kapod magad, hogy egész nap utána rohangálsz, próbálod terelgetni és elhárítani az akadályokat az útjából. Ahogy egyre ügyesebb, egyre akaratosabb is. Ő a totyogótok, aki élvezettel fedez fel új dolgokat, hódít meg ismeretlen helyeket. Miért pont az éttermeket hagynátok ki? Az egész heti főzőcskézés után igazán rád fér egy kis pihenés. Na nem a szó szoros értelmében, hiszen nem sokat fogsz a fenekeden ülni. De azt garantálom, hogy az egész családnak jó kis feltöltődés lesz.

1. Előre tájékozódjatok, mérjétek fel a helyet

Van etetőszék? Van pelenkázó? Vannak játékok/könyvek/gyereksarok? Van kerthelyiség? Mekkora a tér? Milyen jellegű ételeket kínálnak? Milyen emberek járnak oda? Ezek azok a kérdések, amiket mindenképp tegyetek fel magatoknak, mielőtt kiválasztanátok az éttermet. Ha ismeritek a helyet, persze könnyebb dolgotok van, de ha még nem jártatok ott, olvassatok utána mindennek, hogy megfelelően tájékozottak legyetek. Fontos, hogy ne feszengjetek olyan dolgok miatt, amik a rossz étteremválasztásból fakadnak. 

2. Barátkozzatok össze a pincérekkel

A pincér mindennek a kulcsa. Ő kínálja fel előzékenyen a babaszéket, ő segít eligazodni az étlapon, ő hozza ki az italokat és ételeket, ő ajánlja fel a papírt és a színes ceruzákat a kicsiknek, ő kerülgeti végtelen nagy türelemmel a totyogót, miközben hat tányérral a kezében egyensúlyoz. Hozzá fordultok, ha bármire szükségetek van, ő válaszol türelmes, elnéző mosollyal a kérdéseitekre, amiket olykor ti magatok is alig hallotok a folyamatos csörömpöléstől, ami a gyerek, egy pohár és egy kiskanál felől érkezik. Ő mond kedves jelzőket a totyogótokra, amikor ti már abban is elbizonytalanodtok, vajon jó ötlet volt-e ma elindulni ebédelni.

3. Maradjatok mozgásban

Totyogó = járni tanuló/ járni tudó, iszonyúan kíváncsi és meghökkentően gyors, elképesztően cuki, önmagára és különböző tárgyakra veszélyes kisember. Neki nem pálya, ha az étterembe megérkezve egyből berakjátok az etetőszékbe. Szüksége van a mozgásra, fel kell mérnie a terepet, reagálnia kell az őt ért ingerekre, barátkoznia kell az arra nyitott emberekkel. Legyetek türelmesek és maradjatok a nyomában! A rendelés leadása után bőven ráértek majd akkor leülni, amikor megérkeznek az ételek. És valószínűleg többször fel kell állnotok vele az egyes fogások között is. Itt a jó idő, végre a kerthelyiségeket is lehet használni. Millió megvizsgálni való dolog van odakint, és ha esetleg játszótér is tartozik hozzá, az már csak hab a tortán.

4. Készüljetek pelussal és váltóruhával

Mindig vannak vészhelyzetek: bár nem gondoltátok volna, hogy pont abban az egy órában fog bekakilni az induláskor kicserélt, tiszta pelusába, bizony gyakran megesik, hogy a főétel és a desszert között először az erősen koncentráló gyerek kelt bennetek gyanút, majd amikor az üdvözült vigyor is szétterül az arcán, már biztosak vagytok benne: menni kell. Nincs "majd otthon" meg "csak még ezt megeszem", menni kell. Szóval legyen nálatok pelus, több is. Ugyanez áll a váltóruhával: amikor nem gondolnátok, akkor történnek meg a legnagyobb balesetek. És nehogy már egy csuromvizes, üdítővel leöntött nadrág álljon a jól megérdemelt hétvégi ebéd és közétek.

5. Legyen közel a mosdó

Banális apróságnak tűnhet, de higgyétek el, nem az. Ha messze van a mosdó az asztalotoktól, sokkal lassabban és körülményesebben tudjátok megoldani azokat a bizonyos vészhelyzeteket.  Ha van pelenkázó, akkor könnyű dolgotok van, de sajnos  a legtöbb helyen megfeledkeznek erről a fontos apróságról. Ilyenkor jó, ha kreatívak vagytok és nem ijedtek meg a kihívásoktól. Az autó csomagtartója kényelmes helynek számít, de pelenkáztam már gyereket ledöntött babakocsiban, a bejárati ajtó mögé rejtőzve  is (egyáltalán nem volt toalett). 

6. Mindig legyen nálatok olyan étel, amit biztosan megeszik a gyerek

Ha olyan helyre mentek, ahol garantáltan van gyerekbarát étel, akkor is előfordulhat, hogy a totyogótok éppen bizalmatlan valami miatt, vagy rossz napja van és nem hajlandó megenni az elé rakott menüt. Ezért fontos, hogy mindig legyen nálatok valami, ami megmentheti a helyzetet. Nálunk az a tapasztalat, hogy bár mindent örömmel megkóstol, annyit semmiből nem eszik, hogy rendesen jóllakjon. Fontos tehát a kiegészítés egy kis hazaiból.

7. Legyen nálatok többféle játék

Van játék az étteremben? Szuper! Hoztatok otthonról játékot? Szuperek vagytok! Mindig legyen nálatok többféle játék is, hogy ha az egyiket megunja de a süti fele még hátravan, akkor se kelljen lemondóan kérni a számlát és vágyakozva gondolva a meg sem rendelt kávéra. Nem kell nagy dolgokra gondolni: egy kisebb mesekönyv, papír és zsírkréta, esetleg mágneses rajztábla vagy a kedvenc plüssállata mind megfelelő lehet. Amit nagyon hamar megtanultam: ha a totyogóm hisztizik, nem az étteremben fogom rávenni szép szóval vagy veszekedéssel, hogy hagyja abba. Az egyetlen megoldás a figyelemelterelés. Egy másodperc alatt képes abbahagyni a legnagyobb üvöltést és felszárítani a krokodilkönnyeket, ha elég érdekes dolgot rakok elé. 

8. Szívószál

A Jolly Joker. Üdítős pohárban vagy csak önmagában, a siker garantált. Nincs két ugyanolyan étterem, nincs két ugyanolyan felhozatal szívószálakból sem. Egy szívószállal annyi mindent lehet játszani, hogy elképzelni sem tudtam korábban. És a jó hír, hogy viszonylag könnyen pótolható (hiszen jóban vagytok a pincérrel). Nagyjából ebben a korban már remekül tudnak inni pohárból, és a szívószállal még buli is nekik, hogy minket, felnőtteket utánozhatnak.

9. Munkamegosztás

Ez csapatmunka. Amíg az egyik szülő a gyerek után rohangál, a másiknak van ideje kifújnia magát, elmenni mosdóba, enni és inni, nézelődni és persze gyönyörködni a fáradhatatlanul masírozó totyogóban.

10. Lazítsatok és élvezzétek, hogy együtt vagytok!

Ha az előző pontokkal nagyjából megvagytok, már egész jól felkészültetek a rátok váró próbatételekre. Étterembe menni a totyogóval sokszor legalább olyan fárasztó, mint ha teljesítménytúrán vennétek részt. Mégis, az élmény valószínűleg kárpótol azért, hogy ezerszer megmásszátok vele ugyanazt a lépcsőt, vagy hogy egyfolytában elkapjátok, mielőtt beleinna a kerti halastó vizébe. Fogjátok fel úgy, hogy az egész egy nagy buli. Érezzétek jól magatokat!

Ha tetszett a cikk és szívesen olvasnál még rólunk,

kövesd a blogot facebookon és instagramon

süti beállítások módosítása