Főnököm. Utazótársam. Gasztrokritikusom. Edzőpartnerem. Alvásterapeutám. Kisfiam.

Marci és más

Marci és más

Babaúszás - trendi vagy hasznos?

Marci és a víz

2018. március 27. - Finy Krisztina

Közeleg a tavasz, egyre kevesebb meleg ruha kell, könnyebb elindulni a babákkal. Ilyenkor sok családban felmerül, hogy jó lenne kipróbálni a babaúszást. Vajon mikor és hol érdemes elkezdeni? Tényleg olyan jót tesz a babáknak, ahogy mondják, vagy ez is csak egy a sok divatos gyerekprogram közül?

Mikor Marci megszületett, nem igazán voltak koncepcióink, nagy elhatározásaink a gyerekneveléssel kapcsolatban. Úgy voltunk vele, hogy az élet majd úgyis jobban megszervezi a dolgainkat, mint mi. A babaúszás viszont egy olyan téma, amiben kezdetektől fogva nagy volt köztünk az összhang apával. Mivel mindketten imádjuk a vizet, nem volt kérdés, hogy - ha Marci nyitott lesz rá - szeretnénk, ha az ő életének is része lenne, akár már egészen pici korától. 

A babaúszást körülbelül három hónapos korban lehet elkezdeni. Ez egy ajánlott életkor, Marci hat hónapos volt, amikor először mentünk vele usziba. Valamivel hamarabb szerettem volna, de egy betegség közbeszólt, és aztán egyáltalán nem bántuk meg, hogy így alakult. Addigra már túlesett az egyéves korig esedékes védőoltások nagy részén, és az idő is nyárba fordult. Elsőgyerekes szülőként mi is picit magabiztosabbak voltunk, több tapasztalatunk volt, szóval nekünk nagyon bejött ez a kezdés. 

A helyszín kiválasztásánál fontos volt, hogy ne klórral fertőtlenítsék és csak babaúszásra használják a medencét, hogy megfelelően tiszta legyen az öltöző és hogy családias legyen a légkör. A következő szempont, ami szerintem nagyon meghatározó, az oktató személye. Sok különböző stílust megtapasztaltunk és végül Marcinak is ugyanaz volt szimpatikus, aki nekünk. Azóta is nagy a szerelem: ha az oktatóval együtt mutatnak be feladatot, Marci valahogy mindig alkalmat talál arra, hogy rajongva simogassa meg az arcát.

Mivel Marci uszija hétvégén van, a legtöbb baba általában az apukájával úszik. Nálunk sincs ez másképp. A babauszi, amellett hogy családi időtöltés, tipikus apás program lett. Rengeteg édesapa van, aki hétközben közel sem tud annyi időt - vagy nem olyan minőségi időt -  tölteni a gyerekével, mint szeretne. A hétvégi babaúszás erre tökéletes alkalom. Az elején mindenképpen azt javaslom, hogy ha van rá lehetőség, mindkét szülő vagy egy szülő és egy családtag (esetleg barát) menjen az úszásra. Így sokkal könnyebben megoldható a logisztika, hiszen nem kell járókába tenni a babát, amíg átöltözik az, aki úszik vele.

babauszi.jpgFotó: Pixabay

A babaúszásnak rengeteg pozitív hatása van a kicsikre: erősíti az immunrendszert, segíti a mozgásfejlődést. Nem arra kell számítani, hogy a baba pár hónap múlva úszni fog, hanem hogy megismerkedik a vízzel, egyre  összeszedettebbek lesznek a mozdulatai, megtanul tudatosan merülni. Merev izomzat esetén is kimondottan ajánlják a babaúszást. Sok baba jár a környezetünkben Dévény tornára, hogy ne legyenek annyira kötöttek az izmai, az ő esetükben nagyon jól kiegészítheti az úszás a szárazföldi foglalkozásokat.

Marci az első alkalommal persze még nem merült, és utána is fokozatosan jutottunk el oda, hogy ma már gyönyörűen felkészül, becsukja a száját és benntartja a levegőt. Az általunk választott uszodában nagyon szimpatikus volt, hogy nem a búvárreflex fenntartására törekszenek, hanem a tudatos merülés megtanítására. Marci első merülésénél a torkomban dobogott a szívem és úgy éreztem, mintha én is a víz alá kerültem volna. És amikor megcsinálta, boldogan vettem újra levegőt.

Az úszás lelkileg is nagyon jó hatással van a babára: vele egykorú gyerekek között van, rengeteg játékos feladatot kap, miközben a szülők együtt énekelnek és mondókáznak nekik. Van olyan játék, amit Marci annyira szeret, hogy itthon is szoktuk játszani a szárazföldi verzióját. Ha esetleg nyűgös napja van, a medencében teljesen el tud lazulni. Láthatóan megnyugtatja a víz, élvezi a közösséget, a mozgást és a játékokat. Az oktató többször mondta nekünk nevetve, hogy Marci hihetetlenül aktív: egy percre sem áll meg. Ami azt illeti, ez otthon sincs másképp... 

Ami az órák felépítését illeti: a babák összesen 40-50 percet töltenek a vízben, ez attól függ, hogy mennyire élvezik. Rövid bemelegítés után játékos feladatokra kerül sor, az utolsó 10-15 perc pedig már az önfeledt játékról szól. Nagyon jó érzés látni, ahogy hónapról hónapra fejlődnek és egyre ügyesebbek, nyitottabbak. Ha elutazunk wellnesselni vagy vízparton vagyunk, mindig biztosra lehet venni, hogy Marci remekül fogja magát érezni és hatalmasakat fog pancsolni.

A csoportban most 15-17 hónapos babák vannak, és tökéletesen beigazolódott az, amit az oktatónk mondott év közben: nagyjából 12 hónapos korra eldől, hogy kik járnak rendszeresen, a többiek pedig szép lassan elmaradoznak. Kialakul egy jó kis csapat, kisfiúk és kislányok vegyesen. Persze mindenkinek lehet rossz napja, amikor nyűgösebb vagy többet sír, kimaradt az alvás, esetleg simán nem vevő az uszira, de mostanra a babák már hozzászoktak a vízhez, a környezethez és a többiekhez, ezért az esetek nagy részében jó hangulatban telik az úszás.

A babauszi nekünk, Marci szüleinek is sokat adott: olyan felnőttekkel találkozhattunk, akik hasonlóan fontosnak tartják a víz szeretetét, mint mi. Apa is jókat pletykálkodhat az öltözőben a többi apukával, anya is szerzett jó barátnőt a medence mellett üldögélve. A gyerekeink körülbelül egyidősek, így mindig sok tapasztalat és információ áramlik az evésről, alvásról, mozgásfejlődésről. 

Aki a betegségek miatt aggódik, annak van egy szuper hírem: Marci még nem kapott el semmit az usziban. Ha végiggondoljuk, jóval nagyobb az esélye annak, hogy egy játszóházban összeszed valamit vagy hogy beteg gyerekkel találkozik. Ha valakinek mondjuk náthás a gyereke, biztosan nem fogja vízbe vinni, én legalábbis soha nem tenném.

Összegezve: mindenkinek jó szívvel ajánlom a babaúszást, mert olyan élményekkel gazdagítja a családot, amikre később örömmel lehet visszaemlékezni. Testileg és lelkileg is jó hatással van a picikre, játékosan tanulnak meg sok mindent a vízben és a medence szélén, közösséghez tartoznak nem csak ők, hanem a szüleik is. Trendi vagy sem, előbb-utóbb csak azok maradnak a csapatban, akik vállalják a rendszeres utazást, az öltöztetést, az úszást, és akik eléggé szeretik a vizet ahhoz, hogy később is ugyanolyan lelkesen járjanak babausziba, mint az első hetekben.

 

Ha szívesen olvasnál még Marciról, kövesd a blogot!

 Facebook

 Instagram 

süti beállítások módosítása